"A Community of Eco-Friendly Cottages Pops Up in Massachusetts" - Dwell Magazine; Article by Stephen Zacks, January 17, 2020

January 19, 2020

Modeled after New England barns and surrounding a shared garden, these sustainable homes form a forward-thinking co-housing community.

In Great Barrington, Massachusetts, a trio of timber-framed houses peer out on a clearing previously occupied by an assemblage of 1940s and 1950s greenhouses that once served as nurseries for a florist. A developer and interior designer bought the lots in 2012 and hired Hillsdale, New York–based Grigori Fateyev of Art Forms Architecture to design a co-housing community of small-footprint, ecologically sustainable homes on the site.

 

Read Full Article: https://www.dwell.com/article/the-green-houses-aformsa-019b19a8

 

 

Locally sourced hemlock timbers are exposed, joints splayed, rabbeted, and locked with a peg to span the nearly 60-foot length. The load of the rooftop is distributed down to hemlock cross-beams that form a series of proscenia within the barn-like structure, substituting for a typical ridge beam at the top. An accessory loft is a bonus bedroom above the front guest room with an en-suite bathroom. 

 

 

 

 

"I looked for a way to simplify the gesture of the frame to have a more abstract quality to it," Fateyev says. "I was looking for a way to make it very simple and expressive."

 

On the other side of the central foyer, a smaller gabled structure contains the master bedroom, a walk-in closet lit with a window, and a bathroom featuring a matching marble-covered ash vanity with a double-sink. A hatch in the ceiling conceals the building mechanicals, including heat-recovery ventilator, boiler, and heat pump.

 

 

 

 

Between the glazed pergola-like entrance and the kitchen, sliding doors reveal a deck with a hemlock trellis and a gravel-covered lounging area facing the river. 

 

"The integration with the exterior was very important," Fateyev says. "In the warmer months, that’s the on-and-off rhythm that the Berkshires have, where in the winter you shrink, and in the summer you expand….The idea is to immediately connect you and visitors to the space outdoors." 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT POSTS

Please reload

ARCHIVE

Please reload